ODZNOTRAJ

ODZNOTRAJ | KUNAVERJEVA ULICA 3, Ljubljana (SI)
(odprti atelje)
23 november ‒ 11 december 2020

Atelje v katerem delam je specifičen, v veliko ozirih netipičen ateljejski prostor. Ni velik, umazan, razmetan, hladen niti prepišen, temveč intimno majhen, topel in razmeroma urejen. Ne nahaja se v prostrani industrijski hali, temveč v 17m2 velikem prostoru, izvorno namenjenemu dnevni sobi. Nahaja se torej sredi prostorov, v katerih ne le delam, temveč tudi živim. Pravzaprav ne ločujem bivanja in dela, saj moje delo sestoji iz razmišljanja o načinih bivanja – po tej plati se tovrsten preplet prostorov zdi celo smiseln. Ker tematsko vedno izhajam iz sebe, svojih osebnih dojemanj in izkušenj, sta slikarstvo in prostor v katerem živim vedno neizogibno prepletena, navdihnjena en od drugega. Spoznanja, pridobljena iz delovnega procesa so mi služila pri prenovi stanovanja in sedaj, v zaključenem krogu, tudi samo služi kot izkustvena osnova pri nadaljnjih razmišljanjih.

     Projekt Odznotraj mi daje možnost predstavitve slik v okolju, iz katerega izhajajo. Če običajna razstava omogoča pogled ‘od zunaj’ – gledalcu predstavi zaključena dela v izčiščenem, neosebnem prostoru, brez prisotnosti ustvarjalca – je vstop v ateje temu nasproten. Obiskovalec lahko delo izkusi v svojem izvornem, običajno intimnem prostoru. V vpogled ne nudi zgolj končanih del, temveč celoten proces – iz teorije, ideje, v prakso in do slike. Obiskovalec na poti v atelje neizogibno izkusi tudi stanovanje, moj atelje namreč nima vrat; je korak od zofe, tri od štedilnika, kakšnih pet do kopalnice. Obiskovalca tako ne sprejemam le v atelje, temveč kar v svoj dom.

   Že nekaj let se aktivno ukvarjam z bivanjsko tematiko. Zanimajo me prostori, ustvarjeni po meri posameznika, sposobni pozitivnega, četudi nezavednega, vpliva na svojega prebivalca. Iščem primere dobre, premišljene, vendar relativno privoščljive arhitekture hiš, ki ohranja pristen odnos z okolico in naravo, hkrati pa na prvo mesto postavlja svojega prebivalca. Zanima me stoletja star odnos, ki se plete med človekom in hišo, hišo in naravnim okoljem, okoljem in človekom. Preko preizpraševanja sodobne rezidenčne arhitekture poskušam odgovoriti na vprašanja o idealnem bivalnem prostoru. Sprašujem vprašanja kot kaj sodoben človek pravzaprav zahteva od svojega bivanjskega prostora, kaj išče in kaj potrebuje. Daje prednost svetlobi ali privatnosti, kakšen prostor ga umiri in v kakšnem najde ravnovesje z zunanjim svetom. Lahko primeren bivalni prostor res vpliva na kakovost življenja in posameznikovo notranjo pomirjenost?


projekt sofinancira